Yaşam

Türk sinemasının duayen senaristi Ayşe Şasa’ya ölümünün 9. yılında sadakat programı!

Hayatı boyunca doğruyu bulmaya çalışan, arayış ve anlam bulma yolunda emek veren, Türk sinema dünyasında senarist olarak tanınan Ayşe Şasa’nın ölümünün üzerinden 9 yıl geçti.

Türk sinema camiasının duayen senaristlerinden Ayşe Şasa için, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde ve Uluslararası Sinema Derneği’nin katkılarıyla 16 Haziran 2023 Cuma günü saat 15.00’te, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat ve Müze Kütüphanesi Gülhane Parkı içerisindedir. “Türk Sinemasında Bilgi Arayışı” adlı bir anma programı gerçekleştirilecek.

AYŞE SASE KİMDİR?

1941 yılında İstanbul’da doğdu.

Çerkes bir anne ve yarı Çerkes yarı Kürt[2] Bir babadan dünyaya gelen Ayşe Şasa, 1941 yılında İstanbul’da doğdu. Şimdiki adı Robert Kolej olan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde okudu. 1960 yılında mezun oldu. Robert Kolej İdari Bilimler Bölümü’nde okudu (1963-1965). 1963’ten beri senaristlik yapıyor. Bu yıllarda kendini Marksist olarak tanımladı. Kemal Tahir ile güçlü bir dostluk kurdu ve bu dostluk onu derinden etkiledi. Son Kuşlar, Ah Hoş İstanbul, Utanç ve Gramofon Avrat gibi filmlerin yapımcılığını üstlendi. 1993 yılında Yeşilçam Dergisi adıyla sinema üzerine yazıları yayınlandı.

Üç evlilik geçirdi. İkinci evliliğini Ünlü Yönetmen Atıf Yılmaz ile yaptı.

1980’lerde ciddi bir akıl hastalığından muzdaripti. Doktorlar çipozis teşhisini koyarlar. On yıllık inziva döneminde sinema piyasasından tamamen çekildi. Bu süreçte kendisine üçüncü eşi Bülent Oran eşlik etti. Bu dönemden sonra entelektüel olarak kendini değiştirmiş ve daha bilimsel/sezgisel bir yaşam sürmeye başlamıştır. Bu yeni yaşam biçimi eserlerine de yansımıştır. İbn Arabi ve Andrei Tarkovski hakkında derin fikirleri vardır.

Bir dönem tedavi gördüğü zatürre nedeniyle 16 Haziran 2014 tarihinde vefat etti ve Sahrayıcedid Mezarlığı’na defnedildi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu