Hükümet sokak köpekleri için harekete geçti! Avrupa’daki analiz yöntemleri örnek alınacak
-
Haberler7 – ÖZEL
AK Parti hükümetinin, Türkiye’de kontrolden çıkmaya başlayan sokak köpekleri sorununa ilişkin yeni bir çalışma başlattığı öğrenildi. Mevzuat değişikliği için harekete geçildiği öğrenildiğinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın Avrupa ülkelerindeki uygulamaları inceleyerek örnek adımlar atacağı belirtildi.
Peki Avrupa ülkeleri sokak köpeği sorununu nasıl çözdü? İşte getirisi…
BU TÜR HOLLANDA’DAKİ PERSONEL KÖPEĞİ SORUNUNU ORTADAN KALDIRIYOR
Köpek sahibi olmak bir statü sembolüdür Hollanda 1875 yılında başlayan kuduz salgını büyük endişe yarattı. Hollandalıların köpeklerini terk etmesiyle sokaklarda sokak köpeğiyoğunluk oluştu. İnsan hayatını tehdit eden sokak köpekleriArtışın ardından Hollanda devleti o dönemde çok sıkı önlemler almıştı.
önce itlaf, sonra sterilizasyon
Bazı çevrelerin örnek verdiği Hollanda örnek gösteriliyor. Ancak kısırlaştırma sonucunda Hollanda sokaklarında başıboş köpek kalmadığını savunuyor. Fakat bu iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Hollanda’nın bugün uyguladığı aşı-kısırlaştırma yönteminden önce tüm sokak köpeklerini itlaf ettiği belirtiliyor.
1875 yılında sık sık kuduz vakalarının yaşanması nedeniyle Hollanda devleti, Önce sokaklardaki başıboş ve sahipsiz köpekleri itlaf etti . Daha sonra başıboşluğa son vermeyi amaçlayan bir köpek vergisigetirilmiş. Sahibi köpekler kısırlaştırıldı Hayvan popülasyonu kontrol altına alındı. Sahipleri ölen veya çeşitli nedenlerle sahipsiz kalan köpekler de barınaklara götürüldü.
SIFIR İZ KÖPEK POLİTİKASI
Sıfır sokak köpeği politikasıkesinlikle uygular Hollanda Her yıl 5.000 köpek barınaklara giriyor. Ülkede toplanan köpekler öncelikle sahiplendirilmeye çalışılıyor. Sahiplenilemeyenler ise veteriner hekim onayıyla uyutulmaktadır.
Hollanda Barınaklardan evlat edinme teşvik edilmektedir. Bu bağlamda sahiplenme, satın almaya göre daha az maliyetli ve avantajlı olarak sunulmaktadır.
HİDATİK KİSTE TEDBİR: KÖPEK AYAĞINA 140 EURO CEZA
Hollanda’da köpek sahipleri için yıllık 120 euro vergi alınır. Köpeğinizin dışkısını toplamamak 140 euroceza uygulanır.
İNGİLTERE’DE ÖNERİLMEZSE KÖPEKLER UYUYOR
İngiltere’de başıboş ve başıboş köpekler Sokaklarda dolaşmasına izin verilmiyor.özel gruplar aracılığıyla toplanmıştır. başıboş köpeklerÖncelikle sahibini bulmak için 7-8 gün barınakta tutulur. Sahiplenilmeyen köpeklerVeteriner hekim kararıyla da uyutulabilir.
AĞIZLIK VE TASMASIZ ODAYA AÇILAMAZ!
Dahası İngiltereSahip olunan köpekler bile Ağızlık ve tasma olmadan topluma çıkarılamazlar.Serbest bırakılması halinde ağır cezalara çarptırılacak.
KÖPEK AYAĞINI ALMAYANLARA 1000 £’A KADAR CEZA
Kist hidatik gibi sağlık sorunlarına yönelik önlem almayı hedefleyen İngiltere, köpeğinin dışkısını sokakta veya parklarda toplamayan köpek sahibine 1000 lira para cezası kesiyor. Köpeklerin trafik kazaları da dahil olmak üzere diğer İngiliz vatandaşlarına zarar vermesi durumunda devlet tarafından ağır tazminat cezaları uygulanıyor. Köpek sahipleri, köpeklerini terk ettikleri için ağır cezalarla cezalandırılıyor.
ABD VE DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNDE HİÇBİR MİRASA İZİN VERİLMEZ!
Türkiye’de sokak köpeklerinin yaşamasını sağlayan Avrupa ülkeleri, kendi halkının güvenliği için sokaklarda başıboş dolaşılmasına izin vermiyor. Avrupa ülkelerinin sokak hayvanları için çok katı kuralları var.
İşte o ülkelerdeki uygulamalardan bazıları:
- Fransa:Hayvanlarını sokağa bırakanlar 3 yıl hapis ve 45 bin euro cezalandırılıyor. Gerekli olsa bile, Kapalı tasmaKöpeğini gezdiren evcil hayvan sahiplerine 38 euro” tehlikeli Cins kategorisinde ise 150 avroya kadar para cezası uygulanıyor. Belediyeler sokaklarda dolaşan hayvanların toplanması ve bakımından yasal olarak sorumludur. 8 iş günü sonraSahibi tarafından sahiplenilemeyen veya alınamayan hayvanlar, terk edilmiş” duyurusu yapılıyor. Sokak hayvanları ihtiyaç duyulması halinde veteriner hekim tarafından uyutulmaktadır. Barınakların tüm masrafları gönüllüler tarafından karşılanmaktadır.
- Almanya: Sokak hayvanlarının yasak olduğu bir ülkedesahiplendiği hayvanı sokakta bırakana 25 bin eurove 3 yıla kadar hapis cezası Uygulanmakta. Almanya’da evcil hayvan sahipleri 72 ila 186 euro Ortada köpek vergisi ödemeniz gerekiyor. Eğer köpek tehlikeli“Köpek türü ortada olursa bu vergi daha da yüksek olabiliyor. Barınaklarda maliyetin büyük kısmı vatandaşlara oluyor. Belediyeleryalnızca yüzde 25’ini finanse ederken, insanlartoplanan rakamın yüzde 75’ini bağışlıyor.
- İtalya: Yasaların sıkı bir şekilde uygulandığı ülkede Fransa ile benzer bir uygulama bulunuyor. Ülkede bir vatandaşın sahiplendiği hayvanı terk etmesi halinde, 10 bin europara cezasına çarptırılıyor. 7 gün içindeYuvanın bulunamaması halinde veteriner hekimlerin yanında yatırılmasının önü açılıyor.
- AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ:Sokaklarda dolaşan kedi ve köpekler, tasmasız sokaklarda dolaşan ve başkalarının özel mülküne giren köpekler Yasaklı . Eyaletlerdeki hayvan koruma birimleri, ihbarda bulunarak veya devriye gezerek gittikleri yerlerde sokaklarda başıboş hayvanlar bulmaları halinde, bu hayvanları barınaklara alıyor. Sahipleri bulunursa hayvanlar bu kişilere veriliyor, aksi halde ise sahiplendirilmek üzere barınaklarda tutuluyor. Uzun süre sahiplenilmeyen hayvanlar uyutulur . Tasmasız bir köpeğin birine zarar vermesi halinde, zarara göre dava açılabilir ve zararın tamamı hayvanın sahibi tarafından tazmin edilebilir. barınaklaraHer yıl 6,5 milyon civarında başıboş hayvan getiriliyor. Sahiplenilemeyen bu hayvanların yaklaşık 3 milyonu itlaf ediliyor.
___________________________
Türkiye “Kuduz Riski YÜKSEK ÜLKELER” ARASINDA
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kuduzTürkiye en riskli ülkeler arasında yer alıyor.
VATANDAŞLARININ TÜRKİYE’YE SEYAHAT ETMELERİNİ İZLİYORLAR
ABD ve İngiltere, Türkiye kuduz riski yüksek olan ülkeler ‘ liste. İki ülke, Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarına sokak köpekleri ve kuduz akını konusunda uyarılarda bulunuyor.
2022’DE 9’U ÇOCUK 33 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 1 Ocak – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında başıboş köpeklerden 340 saldırıVe 89 trafik kazasıbasında yer aldı. Sokak Köpeği Sorunu PlatformuTürkiye’nin hazırladığı 2022 raporuna göre toplamda 15 milyona yakın başıboş köpek var. 9’u çocuk, 7’si kadın 33 kişi hayatını kaybetti. 6’sı çocuk 3’ü kadın 13 kişibaşıboş köpeğin doğrudan saldırısından öldü 3 çocuk 4 kadın 20 kişiKöpeklerin kovalaması sonucu trafik kazasında hayatını kaybetti. Doğrudan saldırılarda 52 kadın ve 134 çocuk Toplam 307 kişi yaralandı. Sokak köpeklerinin kovalaması veya aracın önüne geçmesi nedeniyle meydana gelen trafik kazalarında 217 kişi yaralandı. Yine basına yansıyan haberlere göre; başıboş köpekler, 429 küçükbaş hayvan, 523 kümes hayvanı ve 2 yaban hayvanı telef olurken, 92 koyun/kümes hayvanı ve 8 yaban hayvanı da yaralandı. Yıl içinde Mardin, Hatay, Tunceli, Ağrı, Bitlis ve Adıyaman’da düzenlenen köpek baskınlarında saldırgan köpek kuduz saptanmış. Saldırının gerçekleştiği bölgeler karantinaya alındı. |
---|