Haber

besni merkez nerede Besni ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Besni hangi ilçeye bağlı?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, AdıyamanAyrıca çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Adıyaman ‘nin Besni ilçesi merak edildi. Peki, Besni merkez nerede? Besni ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Besni hangi ilçeye bağlı? Detaylar burada…

BESNİ NEREDE?

Besni, Adıyaman ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 77.301

Alan: 1.330 km² (510 mi²)

BESNİ İLÇENİN NÜFUSU KAÇTIR?

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinin nüfusu 77.301’dir.

HANGİ BESNİ İLE BAĞLANTILIDIR?

Besni, Adıyaman il merkezinin batı kesiminde yer alan bir beldedir.

etimoloji

Besni için kullanılan isimlerden 12-19. Yüzyılların ortalarında çeşitli biçimlerde yazıldığı görülmektedir. Bu süreçte Besni; Arapça’da Bahasna, Süryanice’de Bet Hesna ve Behesna, Ermenice’de Behesni, Behesdin ve Behisni, Osmanlı Türkçesinde Behisni, Behesne, Besne ve Besni olarak adlandırılmıştır. Pers kaynaklarında şehrin adının Bihişti olarak geçtiği de bazı eserlerde kayıtlıdır.

Besni için ortaçağ tarihçilerinden Bar Hebraeus Bet Hesna, Urfalı Mateos Behesni ve Behesdin isimlerini kullanmışlardır. 17. yüzyılın ortalarında Besni’ye uğrayan Evliya Çelebi, Seyehâtname’sinde şehir ve kale için Sadr-ı Baz, Behisni ve Besne isimlerini kaydetmiştir. Çağdaş kaynaklar da Besni için Behesni ve Behisni gibi isimlerin kullanıldığını tespit etmiştir.

Arapça ve Farsça kaynaklarda Besni isminin Behesnâ’dan geldiği ve “eşsiz” veya “cennete benzer” anlamına gelen hesnâ kelimesinden türediği belirtilmektedir.

tarih

Tarihi kaynaklara konu olan Besni şehri, ilçenin bugünkü yerinin 5 km güneyinde, Eski Besni olarak bilinen harabelerde, Besni Kalesi çevresinde kurulmuş bir yerleşim yeridir. Besni, 1950’lerin sonlarına kadar kale çevresinde mesken tuttu. 1950-1965 yılları arasında heyelan ve sel nedeniyle şehir bugünkü yerine taşınmıştır.

Coğrafya

Besni, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Malatya Dağları’nın güney eteklerinde, Samsat’ın aşağısında Fırat Nehri’ne karışan Göksu’ya dökülen çayın yakınında kurulmuş bir yerleşim yeridir. Güneybatıda Gaziantep’e 105 km, batıda Kahramanmaraş’a yaklaşık 90 km ve kuzeydoğuda Malatya’ya yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Adıyaman şehir merkezine 44 km, en yakın tren istasyonu olan Gölbaşı’na 27 km uzaklıktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu