Haber

Beylikdüzü Belediye Başkanı Kentsel Dönüşüm Paneline Katıldı

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği Kentsel Dönüşüm Paneline konuşmacı olarak katıldı. İstanbul’un en önemli konularından birinin kentsel dönüşüm olduğunu belirten Lider Çalık, “Yönettiğimiz şehirleri dayanıklı hale getirmekten başka seçeneğimiz olmadığını görüyoruz. Bizler de ölümlü varlıklarız. Dünyada yaşayacağımız dönem artık yakın” dedi. Kesin ama bu şehirler varlığını sürdürecek. Dolayısıyla geleceğe daha iyi şehirler inşa edebiliriz.” “Zorundayız” dedi.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu ile birlikte 6662 sayılı kanunda yapılan değişiklik kapsamında “Kentsel Dönüşüm ve Yeni Rezerv Yapı Alanı Yönetmeliği” paneline konuşmacı olarak katıldı. CHP İstanbul İl Müdürlüğü’nün düzenlediği 7471 sayılı yasa. Moderatörlüğünü Kıdemli Şehir Plancısı Cihan Şehla’nın yaptığı panelde kentsel dönüşüm çalışmaları ve yeni düzenlemenin etkileri konuşuldu. Cemal Reşit Rey konser salonunda yoğun katılımla gerçekleşen panele CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da dinleyici olarak katıldı.

DENEYİMLERİMİZİ ÇOK DOĞRU ANALİZ ETMEK ZORUNDAYIZ”

İstanbul’un en önemli konularından birinin kentsel dönüşüm olduğunu belirten Önder Çalık, “Bu toplantıların daha da arttırılması gerekiyor. Afetlere hazır şehirleri nasıl inşa edebiliriz? Bunları düşünmemiz lazım. Şehirleri de planlamamız lazım. 11 ilimizi etkileyen deprem sonucunda “Afetlerle yaşama kültürümüz olmadığını net bir şekilde gördük. Yaşadıklarımızı çok doğru analiz etmemiz gerekiyor. Doğru analiz edemezsek emin olun geleceği doğru inşa edemeyiz” dedi.

“1999’DAN ÖNCE YAPILAN BİNALARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ VE YENİLENMESİ GEREKİYOR”

İstanbul’da deprem riskine dikkat çeken Lider Çalık, 1999 öncesi binaların yenilenmesi gerektiğini belirterek, “İstanbul Büyükşehir Belediyemizin araştırmalarına göre yaklaşık 500 bin binamız hafif, orta ve ağır hasar görecek. 100 bin kişinin ağır hasar alması bekleniyor. Dolayısıyla deprem sadece binalarımızı yıkmakla kalmayacak, “Bu toplum tüm hayatımızı, hayallerimizi mahvedecek, geleceğimizle ilgili çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak. Onun için bu süreçlerin bir an önce hızlandırılması gerekiyor” dedi.

“ŞEHİRLERİ DAYANIKLI HALE GETİRMEKTEN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK”

Kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin analiz önerileri sunan Lider Çalık, yaşayan şehirler yaratmak gerektiğine vurgu yaparak şöyle devam etti:

“Yönettiğimiz şehirleri dayanıklı kılmaktan başka çaremiz olmadığını görüyoruz. Bizler de ölümlü varlıklarız. Bu dünyada yaşayacağımız zaman belli ama bu şehirler varlıklarını sürdürecek. Dolayısıyla daha iyi şehirler inşa etmeliyiz.” Gelecek için de amacımız Beylikdüzü şehrinin değerli bir şehir olarak varlığını sürdürmesini sağlamak ve devamını sağlamak. İnsanların ekonomik durumlarını zorlamayacak bir dönüşüm modeli sunmak gerekiyor. Türkiye’de insanlara daha keyifli bir yaşam sunmak için yüksek binalardan vazgeçmek zorundayız. Ülkede mutlaka yeni bir şehircilik ideolojisi ortaya koymak zorundayız. Mevcut imar planı sisteminin şehirlerimize getirdiği durum ortadadır.” İnsanımız yaşadığı şehirden memnun değil. Yerleşim alanlarımızı, yerleşim alanlarımızı mutlaka farklı bir şehircilik anlayışıyla değerlendirmemiz gerekiyor.”

“REZERVASYON YER SORUNU BU YASA ÇIKTIĞINDAN BU YANA İTİRAZ ETTİĞIMIZ NOKTALARDAN BİRİSİYDİ”

Kanunla birlikte bakanlığın görev alanının genişlediğinin altını çizen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, “Bu değişikliğin getirdiklerine baktığımızda ilk göze çarpan değişiklik rezerv alanları kavramıdır. Rezerv Alanı sorunu bu kanun çıktığı günden bu yana itiraz ettiğimiz noktalardan biri olmuştur. Riskli alanların hiçbir şekilde öncelikli olduğunu görmediğini, barınma hakkını hayata geçireceğini ve aynı zamanda sağlıklı, istikrarlı bir yaşam sağlayacağını, “Güvenli bir çevrede yaşama hakkını tesis edecek uygulamaların hayata geçirilmesi mümkündür.” dedi.

‘İSTANBUL YENİLENİYOR’ MODELİNİ SUNUYORUZ”

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, kentsel dönüşüm süreçlerinin açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Dönüşümde en büyük sorunumuz şuydu: Vatandaşla doğrudan temas olmuyor. Süreç açık ve şeffaf yönetilmiyor ve Merkezinde mali sorun var. Bu sorunu ortadan kaldırmak için şeffaf bir yöntem kullandık.” “‘İstanbul Yenileniyor’ modelini ortaya koyduk. Türkiye’nin gelecekteki tek sürdürülebilir dönüşüm modeli” dedi.

Konuşmaların ardından panel soru-cevap şeklinde interaktif olarak devam etti. Program katılımcılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

haber-kale.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu